Hej tulipán, tulipán

 

A tulipán fajok leginkább Közép-Ázsiában találhatóak meg vadon, de léteznek Afrikában, a Közel-Keleten és Európában is. I.u. 1000 körül már írásos feljegyzések említik. A legszebb fajtákat a török császárságban tenyésztették ki a XV. századtól kezdve.

Az első hagymákat 1555-ben Ogier Ghiselin de Busbecq isztambuli nagykövet hozta a bécsi udvarba III. Ahmed szultán jóindulata jeléül. A nagykövet Charles de L'Eclusenak, a híres flamand botanikusnak is ajándékozott a hagymákból. Innen kezdődik a tulipán térhódítása Nyugat-Európában.

A Kárpát-medencében négy fajta él, amelyből a legismertebb a magyar tulipán, amely egyébként sárga. A magyar népművészetben azonban a színe jellemzően piros, ami az érzékiségre, szerelemre utal. A tulipán mindig a nőt szimbolizálja, a termékenység szimbóluma. Gonoszűző szerepe is van, leginkább kapu-faragásokon.

Alkalmazták továbbá díszítő-elemként szőtteseken, hímzéseken, kerámiákon. És a bizonyos tulipános ládán, amelybe a házasságra készülő lányok gyűjtötték kelengyéjüket már egészen kicsi koruk óta.

A különböző korú nőket különböző formájú tulipán jelölte, bimbó volt a kislányok, a nyíló tulipán az eladó-sorban lévők, a kinyílt virág a már házas asszonyok, a fias tulipán az áldott állapotban lévők, a visszazáródó tulipán az idősebb aszonyok szimbóluma volt.

A tulipán fordított szívvel a nő és a férfi beteljesült szerelmét jelképezte.

Handrea tulipános nyaklánc

  

 

Blogajánló

Fitbit Versa: a takarékos, fitt és Androidos nők ideálja

Ha Ön olyan nő, aki igényes a kinézetére, egészségtudatos, fitt, takarékos és esetleg még a telefonja is Androidos, ez a 2018-as modell az Ön órája. És hogy miért? Lássuk részletesen.

Hej tulipán, tulipán

A tulipán a magyar népművészet egyik legkedveltebb motívuma. A nőiesség, a szerelem és a termékenység szimbóluma.